Türkiye'nin savunma sanayiinde önde gelen şirketlerinden Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB3 SİHA, kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapmayı başaran ilk silahlı insansız hava aracı unvanını aldı. TCG Anadolu gemisinde yapılan uçuş testi, havacılık ve denizcilik alanlarında yeni bir dönemin kapısını araladı.


HAVADA 700 SAATTEN FAZLA UÇUŞ BAŞARISI


Bayraktar TB3, Tekirdağ Çorlu’dan başlayarak Edirne Keşan’daki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yürütülen kapsamlı testlerde 1 Haziran 2024’te ilk kez rampadan havalandı. TCG Anadolu’nun güvertesindeki şartları simüle eden 12 derece eğimli rampa, bu kritik testlerde başarıyla kullanıldı. Milli SİHA, 700 saatten fazla havada kalma süresi ve tek seferde 32 saatlik uzun uçuşuyla da gökyüzünde güvenilirliğini kanıtladı.


TARİHİ TEST ANI


Bayraktar TB3 PT2, 19 Kasım’da Ege ve Akdeniz’in kesişiminde TCG Anadolu’nun kısa pistinden 12 derece eğimli rampadan havalanarak 46 dakikalık test uçuşunu gerçekleştirdi. Hiçbir iniş destek ekipmanı kullanmadan yaptığı başarılı iniş, dünya havacılık tarihine geçti. Öte yandan Bayraktar TB3 PT1, Keşan’dan Dalaman’a yaptığı uçuşla gece ve gündüz yakın uçuş testlerini tamamlayarak mükemmel performans sergiledi.


MİLLİ MOTOR VE YÜKSEK İRTİFA TESTİ


TEI tarafından geliştirilen yerli PD-170 motoruyla uçan Bayraktar TB3, Keşan’da 36.310 feet yüksekliğe çıkarak Yüksek İrtifa Sistem Performans Testini başarıyla geçti. Baykar’ın geliştirdiği Bayraktar AKINCI TİHA ise 45 bin 118 feet irtifa ile ulusal rekoru elinde bulunduruyor.

Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı, ABD'de üretilecek Türk dronları Japonya'dan yatırım aldı, ABD'de üretilecek


GÜÇLÜ YERLİ DONANIM


ASELSAN’ın milli ürünü ASELFLIR-500’ü kullanarak 26 Mart 2024’te yaptığı testte üstün keşif, gözetleme ve hedefleme kabiliyetleri sergileyen Bayraktar TB3, deniz aşırı görevler için geliştirilmiş katlanabilir kanat yapısı ve görüş hattı ötesi haberleşme kapasitesi ile dikkat çekiyor. Bu özellikler sayesinde Türkiye’nin caydırıcı gücüne stratejik bir katkı sunuyor.


BAYKAR’IN İHRACAT BAŞARISI


Baykar, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinin başlangıcından itibaren tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023’te 1.8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Baykar, ülkemizdeki tüm sektörlerde en çok ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma arasında yer aldı. İhracatın Şampiyonları Ödülü alan Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri oldu. Son yıllarda gelirlerinin %90’ından fazlasını ihracattan elde eden Baykar, 2023’te savunma ve havacılık sektöründeki ihracatın 3’te 1’ini tek başına yaptı. Dünyanın en büyük insansız hava aracı şirketi olan Baykar’ın hâlihazırda imzalanan sözleşmelerinin %97.5’i ihracat kaynaklı gerçekleşti. Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise şimdiye kadar 10 ülke ile olmak üzere toplam 35 ülkeyle ihracat anlaşması imzalandı.

Kaynak: Haber merkezi