Benimde en sevdiğim çöreklerden olan haşhaşlı çörek tarifini bugün sizlerle paylaşıyorum. Haşhaşlı çörek yapımı ve haşhaşlı çörek yapımında kullanılan malzemeleri sizler için listeledik.
Malzemeler;
- 1 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
- 1,5 su bardağı süt
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket yaş maya (40 gr.)
- 4 su bardağı un
- 1 çorba kaşığı şeker
- Çörek otu
- Tuz
İçi için;
- 250 gr. Çekilmiş haşhaş
- 1/2 su bardağı erimiş margarin veya tereyağı
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Haşhaşlı çörek yapılışı;
- İlk önce ılık sütümüzün içerisine mayamızı ve şekerimizi ilave edip mayamızın kabarmasını sağlayalım.
- Elenmiş unumuzun ortasını havuz gibi açalım ve içerisine mayalı sütümüzü, sıvı yağımızı, yumurta akımızı, ve tuzumuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım.
- Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamurumuz 2 misli kabarana dek mayalandırmaya bırakalım.
- Bu arada çöreğin iç harcını hazırlayalım.
- Margarinimizi eritip haşhaş ve sıvı yağ ile karıştıralım.
- Mayalanan hamurumuzu 4 eşit parçaya ayırıp beze yapalım.
- Yaptığımız bezeleri unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açalım.
- Yufkaların üzerine tahinli yağı sürüp üst üste serelim. Üstte kalan yufkanında üzerine tahinli yağımızı sürdükten sonra rulo yapıp saralım.
- Hamur rulosunun iki ucunu ters yönlerde çevirerek ip büker gibi bükelim.
- Hamur rulosunu 10 cm’lik parçalar halinde keserek margarinle yağlanmış tepsiye dizelim.
- Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekleterek üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çöreotu serpelim.
- Önceden ısıtılmış 190 derecelik ısılı fırında, altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim.
(Bu vermiş olduğumuz tarif ortalama 7-8 kişiliktir.)
Afiyet olsun!
Muhabir: Vesim Parlar