Benimde en sevdiğim çöreklerden olan haşhaşlı çörek tarifini bugün sizlerle paylaşıyorum. Haşhaşlı çörek yapımı ve haşhaşlı çörek yapımında kullanılan malzemeleri sizler için listeledik.

Malzemeler;

  • 1 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket yaş maya (40 gr.)
  • 4 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • Çörek otu
  • Tuz

İçi için;

  • 250 gr. Çekilmiş haşhaş
  • 1/2 su bardağı erimiş margarin veya tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Haşhaşlı çörek yapılışı;

  1. İlk önce ılık sütümüzün içerisine mayamızı ve şekerimizi ilave edip mayamızın kabarmasını sağlayalım.
  2. Elenmiş unumuzun ortasını havuz gibi açalım ve içerisine mayalı sütümüzü, sıvı yağımızı, yumurta akımızı, ve tuzumuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. 
  3. Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamurumuz 2 misli kabarana dek mayalandırmaya bırakalım.
  4. Bu arada çöreğin iç harcını hazırlayalım.
  5. Margarinimizi eritip haşhaş ve sıvı yağ ile karıştıralım.
  6. Mayalanan hamurumuzu 4 eşit parçaya ayırıp beze yapalım.
  7. Yaptığımız bezeleri unlanmış bir zeminde ince bir şekilde açalım.
  8. Yufkaların üzerine tahinli yağı sürüp üst üste serelim. Üstte kalan yufkanında üzerine tahinli yağımızı sürdükten sonra rulo yapıp saralım. 
  9. Hamur rulosunun iki ucunu ters yönlerde çevirerek ip büker gibi bükelim.
  10. Hamur rulosunu 10 cm’lik parçalar halinde keserek margarinle yağlanmış tepsiye dizelim. 
  11. Hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekleterek üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çöreotu serpelim. 
  12. Önceden ısıtılmış 190 derecelik ısılı fırında, altları ve üstleri pembeleşene dek pişirelim.

(Bu vermiş olduğumuz tarif ortalama 7-8 kişiliktir.)

Afiyet olsun!

Muhabir: Vesim Parlar