İnsanlarda kan kırmızıdır. Mevcut oksijen miktarına bağlı olarak koyu kırmızı veya parlak kırmızı olabilir fakat insan kanı mavi değildir!

Ancak bazı insanlar bileklerindeki damarların neden kırmızı gözükmediğini merak ediyor. Bileğinize bakarsanız bazı yüzeysel damarları görebilirsiniz. Cilt tonunuza bağlı olarak mavi, mor veya yeşil görünebilirler. Bu damarların kırmızı görünmemesinin nedeni, cilt dokusunun ışığı emme ve yansıtma biçiminden kaynaklanmaktadır.

Siyanoz1 (1)

SİYANOZ TEHLİKESİNE DİKKAT

Damarlar cilde çok yakın olduğunda (örneğin, açık tenli bir kişide) kırmızı görünür. Ancak mavi görüntünün tehlike işareti olduğu bir durum var. Dudaklarda veya tırnak yataklarında cildin maviye döndüğünü fark ederseniz, bu siyanoz adı verilen ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Siyanoz uzun süre soğuk havaya maruz kalma, dolaşım şoku, kalp yetmezliği, solunumsal sıkıntılar gibi nedenlerden dolayı dudak, yanak, tırnak yatağı, parmak uçlarında görülebilir. Kandaki oksijen azlığından dolayı vücutta morarmaya siyanoz denir. Bu durumda hemen bir doktora görünmekte fayda var.

Muhabir: GALİP ÖZTÜRK