Evcil hayvanlarınızı nasıl serin tutarsınız? Evcil hayvanlarınızı nasıl serin tutarsınız?

Saygı Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Tülin Kurt Karaköse, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Karaköse, "Hipertansiyon dünya genelinde erken ölümlerin başlıca nedenleri arasındadır ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu hastalık genellikle sessiz ve fark edilmeden ilerler çünkü belirtileri hafif olabilir veya hiç ortaya çıkmayabilir. Birçok insan, başka sağlık sorunları için tetkik yaptırırken yüksek tansiyonunu keşfeder. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde her 10 kişiden yaklaşık 3'ünde hipertansiyon görülmektedir" dedi.

hipertansiyon Haberleri | Son Dakika hipertansiyon Gelişmeleri - Mynet

Hipertansiyonun risk faktörlerini sıralayan Karaköse, "Şişmanlık, stres, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı tuz tüketimi, yaşlılık ve sağlıksız beslenme hipertansiyon riskini artıran durumlardır. Baş dönmesi, baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, burun kanamaları, düzensiz kalp atışları, çift veya bulanık görme gibi belirtiler, hipertansiyonun en yaygın semptomları arasındadır. Bu durum tehlikelidir çünkü yüksek kan basıncı kalp, damarlar, böbrekler ve diğer organlar üzerinde zararlı etkilere sahiptir. Kontrol altına alınmadığında, hipertansiyon kalp krizi, inme, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir" şeklinde konuştu.

Tansiyon tedavisinde bu yanlışlara düşmeyin! - Sağlık Haberleri

Karaköse, hipertansiyonun önlenmesi ve yönetiminin sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek ve düzenli tansiyon kontrolü ile mümkün olacağını belirtti. "18 yaşından büyük yetişkinlerin yılda en az bir kez sağlık kontrolü yaptırması, kan basıncının ölçülmesi ve değerlendirilmesi önemlidir. Özellikle hipertansiyon tanısı almış bireyler için, kan basıncının düzenli olarak izlenmesi ve kontrol altında tutulması hayati önem taşır. Bu, hipertansiyonun etkilerini minimize etmek ve ilerlemesini önlemek için gereklidir. Hekim tarafından takip edilen bir tedavi planı, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerektiğinde ilaç tedavisini içerir. Bu tedavi planının etkinliğini değerlendirmek için düzenli kontroller önemlidir. Hem hipertansiyonun önlenmesi hem de yönetimi için, bireylerin sağlık profesyonelleri ile işbirliği içinde olması ve önerilen tedavi planına uyum göstermeleri önemlidir. Bu şekilde, hipertansiyonun muhtemel komplikasyonları önlenerek daha sağlıklı bir yaşam sürdürülebilir" dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA