Emerging Infectious Diseases dergisinin aktardığına göre, 64 yaşındaki bir kadın, Ocak 2021'de 3 hafta süren karın ağrısı ve ishal sorunlarıyla beraber kuru öksürük, ateş ve gece aşırı terleme gibi rahatsızlıklar yaşadı. 2022 yılında unutkanlık ve depresyon gibi belirtiler de eklenince, kadın Canberra'daki bir hastaneye sevk edildi.

Beyin MR taraması gerçekleştirilen kadında anormal beyin aktiviteleri tespit edilmesi sonucu cerrahi müdahale yapılmasına karar verildi. Ameliyat sırasında, doktorlar kadının beyninden 8 santimetre uzunluğunda ve 1 milimetre genişliğinde canlı bir solucanı çıkardı. "Ophidascaris robertsi" adlı bu solucan, incelenmek üzere laboratuvara gönderildi ve genellikle pitonlarda bulunan bir parazit olduğu belirlendi.

Bilimsel çalışma, bu parazitin insanlarda daha önce tespit edilmediğini ortaya koydu. Hasta kadının yaşadığı evin yakınındaki bir gölde, bu paraziti taşıyan piton türlerinin bulunduğu gözlendi.

Kadının muhtemelen göl çevresindeki bitkilere temas ettiği veya çevreden topladığı bitkileri yemeklerinde kullanması sonucunda, yılanın dışkısıyla atılan parazitin yumurtasının kadının vücuduna girdiği düşünülmektedir.

Doktorlar, bu vakanın gelecekte hayvanlardan insanlara hastalık bulaşma riskine dikkat çekti.

aa

Editör: Eray Erginbaş