Son yıllarda sağlık üzerindeki bir çok önemli ve olumlu etkilerinin bilim dünyasınca kanıtlanmasıyla birlikte popülerliği artan Zerdeçal bitkisinin faydaları nelerdir, kökeni nereye dayanır, nasıl tüketilmedilir gibi bilgileri sizler için derledik.

zerdeçal faydaları nelerdir (1)

Zerdeçal nedir?

Hint safranı olarak da adlandırılan zerdeçal, Güney Asya kökenli bir bitki olup tüm dünyaya da buradan yayılmıştır. Zerdeçal ayrıca Safran Kökü, Zerdeçöp, Sarı Boya gibi isimlerle de bilinir ama en çok kullanılan isim zerdeçaldır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için zerdeçal tüketiminde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığına dair hekiminden onay alan tüm bireyler, düzenli olarak zerdeçal tüketebilir.

zerdeçal faydaları nelerdir (2)

Zerdeçal faydaları nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sivilce, egzama ve sedef hastalığı gibi cilt sorunlarının tedavisinde doğal karışımlarla yardımcı olabilir.
  • Cildin renk tonu ve nemli tutulmasında faydalı olabilir.
  • Kalp, damar hastalıklarına karşı korur.
  • Kansere karşı etkilidir.
  • Depresyon gibi psikolojik hastalıklarda yardımcı olabilir.

zerdeçal faydaları nelerdir (3)

Zerdeçal nasıl tüketilir?

Bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastalıklardan korunmak ve vücut üzerindeki olumlu etkilerinden faydalanmak için zerdeçal tüketiminde herhangi bir sakınca bulunup bulunmadığına dair hekiminden onay alan tüm bireyler, düzenli olarak zerdeçal tüketmeye başlayabilir.

Günümüzde baharatın yanı sıra kapsüller, çaylar, toz ve ekstreler şeklinde de bulunabilir bir baharat olarak zerdeçal, yemeklerin içerisine eklenebileceği gibi yoğurtla karıştırılarak da tüketilebilir. Ayrıca köri baharatı da bol miktarda zerdeçal içerir.

Bu baharatın kullanımı özellikle tavuk yemeklerinde ve sosların içerisinde kullanıldığında lezzet vermenin yanı sıra sağlığı olumlu etkileyen bileşenleri de vücudunuza almanızı sağlar.

Zerdeçalın bir diğer tüketim yöntemi ise çayının hazırlanmasıdır. Bir tatlı kaşığı zerdeçal bir cezve içerisinde kaynatılarak çayı hazırlanabilir. Tadının güzelleştirilmesi açısından farklı baharatlar da bu karışıma eklenebilir. Yapılan araştırmalar zerdeçalın 10 dakika boyunca kaynatılması ile yararlı bileşenlerinin daha iyi çözündüğünü gösterdiğinden en az 10 dakika kaynatılarak çayın hazırlanmasında fayda vardır.

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Medikalpark

Editör: Harun Altuntaş