Yılbaşı yaklaşırken çiçek tezgâhlarında sıklıkla görülmeye başlanan kokina iki farklı bitkinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan geleneksel bir süs bitkisi olarak bilinmektedir. Kokinanın kırmızı taneli kısmı halk arasında silcan, yeşil dallı bölümü ise botanikte Smilax excelsa olarak bilinmektedir ve bu kısım “tavşanmemesi” ismiyle anılmakta olan bir çalı bitkisidir.
KOKİNA ÇİÇEĞİ ANLAMI NEDİR?
Kokinalar genellikle kış aylarında, özellikle Aralık ayında hazırlanarak satışa sunulmasıyla bilinirler. Doğada kendiliğinden bu şekilde bulunmayan bu çiçekler, özenli bir işçilikle birleştirilmektedir.
Kokinanın kökeni Yunan ve Anadolu kültürlerine dayanmaktadır. Bir rivayete göre, yılbaşında eve alınan kokina dalı bir sene boyunca solmadan kalırsa, o eve şans, mutluluk, bereket ve hatta ev sahibi olma müjdesi getirmektedir. Ayrıca sahibine uzun ömür vadettiğine inanılmaktadır. Bu sebeple kokina yılbaşından önce alınmaktadır ve tüm sene boyu saklanmaktadır.
KOKİNA ÇİÇEĞİ NASIL SAKLANIR?
Kokinanın uzun süre taze kalması için bazı noktalar oldukça önemlidir.
- Dal halinde alınmış olan kokina bekletilmeden vazoya konulmalıdır.
- Vazoda başka bitki olmamalıdır.
- İç mekânda, doğrudan güneş ışığı ve hava akımından uzak bir yere konulmalıdır.
- Ayrıca suyu düzenli olarak değiştirilmelidir
- Kırmızı meyvelerde büzüşme görülmesi halinde, bitki yeterince su alamıyor demektir
- Saplar çapraz şekilde kesilmelidir ve içme suyuyla desteklenmelidir.





