Kilo verme çabaları sıklıkla, kısa sürede verilen kiloların geri alınmasıyla sonuçlanır. Bu durumun altında yatan nedenleri ve çözüm yollarını öğrenmek için Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı'ya başvurduk. Camcı, bu durumun beynin koruyucu mekanizmalarından kaynaklandığını açıklıyor.

Prof. Dr. Cemalettin Camcı, kilo vermenin ardından hızlı kilo almanın nedenlerini şu şekilde açıkladı: "Beynimiz, kilo kaybının ardından belli bir süre boyunca bize verilen kiloda kalma eğilimindedir. Araştırmalara göre, bu süre genellikle yaklaşık bir yıldır. Ancak bu bir yılı tamamlamadan, beynimizin koruyucu mekanizmaları devreye girer ve eski kilomuza geri dönmek için bizi zorlar."

BİR YIL BOYUNCA AYNI KİLODA KALMAMIZ GEREK

İnsanlar kendilerini neden çirkin hissediyor? Uzmanlar uyardı İnsanlar kendilerini neden çirkin hissediyor? Uzmanlar uyardı

Bu durumun altında yatan mekanizmanın, vücudun ve beynin kiloyu korumaya yönelik doğal bir düzenleyiciye sahip olması olduğunu belirten Prof. Dr. Camcı, "Kilo kaybettikten sonra, aynı kiloyu koruyabilmek için en az bir yıl boyunca düzenli olarak diyet ve egzersiz yapmak gereklidir" dedi.

GEREKİRSE DESTEK ALIN

Ancak bu sürecin kolay olmadığını da ekleyen Prof. Dr. Camcı, "Kilo kontrolü, uzun vadeli bir çaba gerektirir ve bireylerin sıkı bir şekilde motivasyonlarını korumaları gerekir" diye vurguladı. Kilo kaybı ve kilo kontrolü konusunda bireylerin sağlık uzmanlarından destek almalarının önemli olduğunu belirten Camcı, kişinin sağlıklı kilo kontrolü hedeflerine ulaşması için profesyonel rehberlik almanın önemini vurguladı.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Camcı

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR