Hanımlar müjde! Sağlıklı besleneceğiz diye "onun sapı bunu çöpünden" daha tatlı bir yiyeceğin sağlıklı olduğu ortaya çıktı. Bitter çikolatanın yaşlanmayı yavaşlattığı anlaşıldı. En az yüzde 70 kakao oranına sahip bitter çikolata yerseniz yaşlanma yavaşlıyor. Ne yazık ki sütlü çikolata bu kategoriye girmiyor.
SIRRI TEOBROMİN MADDESİNDE
Bilim insanları, bitter çikolatanın yaşlanma sürecini yavaşlatma potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Ancak bu etkinin yalnızca bitter çikolata için geçerli olduğu, sütlü çikolatanın aynı etkiyi göstermediği vurgulanıyor. King’s College London’dan araştırmacılar, teobromin adlı doğal bileşiğin bu süreçte önemli bir rol oynadığını keşfetti.
Aging (Yaşlanma) adlı dergide yayımlanan çalışmada, 1.600’den fazla katılımcının kanındaki teobromin seviyeleri incelendi. Araştırma, yüksek teobromin seviyesine sahip bireylerin biyolojik yaşlarının, gerçek yaşlarına göre daha genç olduğunu tespit etti.
KAHVEDEKİ BİLEŞİKLER AYNI DEĞİL
İngiltere'de bulunan King’s College London’da görev yapan Prof. Jordana Bell, bitter çikolatanın önemli bir bileşeni olan teobromin ile genç kalma arasında bir bağlantı bulduklarını belirtti. Ancak dikkat Bell bu durumun daha fazla çikolata tüketilmesi gerektiği anlamına gelmediğini söylüyor.
Araştırmacılar, kakao ve kahvede bulunan diğer bileşiklerin benzer etkiler gösterip göstermediğini de araştırdı. Ancak elde edilen veriler, yaşlanma karşıtı etkinin yalnızca teobrominle sınırlı olduğunu ortaya koydu. Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Ramy Saad, bu keşfin yaşlanma sürecinin ve çeşitli hastalıkların anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini belirtti.
AŞIRI TÜKETİM ÖNERİLMİYOR
Bitter çikolatanın sağlık açısından faydaları da dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu çikolatanın kalp hastalıkları, demans ve bazı kanser türlerinin riskini azaltabilecek antioksidanlar içerdiğini belirtiyor. Ayrıca, dolaşımı destekleyebileceği, kolesterol seviyelerini dengeleyebileceği ve beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkileyebileceği ifade ediliyor. He rşeyde olduğu gibi bitter çikolatanın da aşırı tüketimi yüksek kalori ve şeker nedeniyle hastalıklara ve obeziteye neden olabiliyor.





