Diyetisyen Zumpano, “Hastayken tek bir besin sizi iyileştirmez, ancak vitamin ve mineral açısından zengin, sağlıklı bir beslenme bağışıklığınızı güçlendirebilir” diyerek, bu yöntemin hem hastalıkların önlenmesine hem de iyileşme sürecinin hızlanmasına yardımcı olduğunu belirtiyor.

YAĞLI BALIKLAR İLTİHAPLANMAYI AZALTIYOR
Zumpano’ya göre omega-3 yağ asitleri bağışıklık sistemi için kritik öneme sahip. Albacore ton balığı, ringa, uskumru, somon, sardalya ve alabalık gibi yağlı balıklar bu açıdan öne çıkıyor.
“Düşük düzeyli ya da kronik iltihaplanma, bağışıklık işlevini baskılayabilir ve hastalık riskini artırabilir” diyen Zumpano, omega-3 yağ asitlerinin bağışıklık hücrelerinin işlevini desteklediğini vurguluyor.
C VİTAMİNİ KAYNAKLARI: TURUNÇGİLLER VE ORMAN MEYVELERİ
Turunçgiller, bağışıklık hücrelerinin işlevini destekleyerek enfeksiyon süresini kısaltabilen C vitamini açısından zengin. Portakal, limon, misket limonu ve greyfurt bu grupta yer alıyor. Zumpano, yüksek şeker içeriği nedeniyle hazır portakal sularına karşı uyararak, taze turunçgillerin tercih edilmesini öneriyor.
Çilek, yaban mersini ve ahududu gibi orman meyveleri de hem C vitamini hem de antiviral ve antimikrobiyal özelliklere sahip polifenoller içeriyor. Zumpano, “Orman meyveleri, en fazla besin öğesini içeren ve şeker oranı en düşük meyvelerden biridir” diyor.
BROKOLİ, DOLMALIK BİBER VE ISPANAK ÖNE ÇIKIYOR
A, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan brokoli, aynı zamanda glutatyon üretimini destekleyen sülfür bileşikleri içeriyor. Araştırmalar, bir antioksidan olan glutatyonun serbest radikallere saldırarak bağışıklık sisteminize verdikleri zararı azalttığını göstermektedir.
Dolmalık biberlerin, özellikle sarı ve kırmızı çeşitlerinin, bir portakala kıyasla yaklaşık üç kat daha fazla C vitamini içerdiği belirtiliyor. Ispanak ise A vitamini, beta-karoten ve folat içeriğiyle bağışıklık sistemini destekleyen besinler arasında yer alıyor.
YOĞURT, BADEM VE AY ÇEKİRDEĞİ
Yoğurt, içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak mikrobiyotasıyla bağışıklık sistemi arasındaki ilişkiyi destekliyor. Ancak Zumpano, ilave şeker oranı düşük ve canlı kültürler içeren ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguluyor.
Badem ve ay çekirdeği ise güçlü bir antioksidan olan E vitamini açısından zengin. Ay çekirdeğinin ayrıca selenyum içerdiğini belirten Zumpano, “Birincisi, risk olduğunda bağışıklık sisteminizi harekete geçirir; ikincisi ise bağışıklık sisteminize ne zaman yavaşlaması gerektiğini söyler” ifadelerini diyor.
SARIMSAK, ZENCEFİL VE ZERDEÇALIN ROLÜ
Sarımsağın, beyaz kan hücrelerinin grip ve soğuk algınlığı virüslerine verdiği yanıtı destekleyen alliin maddesi sayesinde bağışıklık işlevini artırabileceği belirtiliyor. Zencefilin ise anti-inflamatuar ve antioksidan etkilerinin yanı sıra mide bulantısını hafifletici özellikleri bulunuyor.
Zerdeçalın içeriğindeki kurkumin maddesi de iltihabı azaltması ve serbest radikallerle savaşmasıyla öne çıkıyor. Zumpano, “Bu baharat, bağışıklık sistemini güçlendirme ve antiviral etki gösterme özelliğiyle öne çıkar” diyor.
BESLENME ALIŞKANLIKLARI BAĞIŞIKLIĞI DOĞRUDAN ETKİLİYOR
Zumpano, iltihaplanmayı artıran tipik beslenme alışkanlıklarının bağışıklık sistemini zorladığını belirterek, meyve, sebze, tam tahıl ve yağsız proteinlere dayalı beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Trans yağlar ile doymuş yağların sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Zumpano, aşırı işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını öneriyor.
“Bu bağışıklık güçlendirici besinleri yıl boyunca tüketmek ve aşırı işlenmiş gıdaları sınırlamak, vücudunuzu en iyi durumda tutar” diyen Zumpano, bağışıklık sistemini destekleyen beslenmenin yalnızca belirli bir listeyle sınırlı olmadığını da vurgu yapıyor.







