İlkeli Söz; “ruhsatlıdır yalnızlığım mecburi hallerde"

Dünyanın En Önemli Üretim Bitkisiyken Yasaklanan Kenevir Hakkında daha önce duymadığınız bilgileri paylaşmak istiyorum bugünkü yazımda da.

Bir dönümlük kenevirin, 25 dönümlük orman kadar oksijen ürettiğini biliyor muydunuz?

Peki bir dönümlük kenevirden, 4 dönüm ağaça eş kağıt üretildiğini?

Kenevir tam 8 kez kağıda dönüştürülebilirken, ağaç 3 kez kağıda dönüştürebiliyor. Kenevir 4 ayda yetişirken, bir ağaç 20-50 yılda yetişiyor yani ürettiği oksijen ve elde edilen kağıttan dolayı çok daha faydalı değil mi kenevir yetiştirmek?

Aynı zamanda kenevir, gerçek bir radyasyon temizleyicidir. Kenevir dünyanın her yerinde yetiştirilebilir ve üstelik çok az suya ihtiyaç duyar. Ayrıca daha da önemlisi kendisini böceklerden koruyabildiği için tarım ilacına da ihtiyaç duymaz. Bu sebepten kenevir ile yapılan tekstil ürünleri yaygınlaşırsa, tarım ilacı sektörü tamamen ortadan kalkabilir.

İlk kot pantolonun, kenevirden yapıldığını biliyor muydunuz? Hatta “kanvas” kelimesi kenevir ürünlerinden türeten bir isimdir. Kenevir sağlık sektörü için altın niteliğindeki bitkilerden biridir; AİDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyasyon etkisini azaltma; romatizma, kalp, sara, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kullanılmaktadır. Kenevir tohumunun protein değerinin çok yüksek olduğunu ayrıca içindeki iki yağ asidi de doğada başka hiçbir yerde bulunmadığını biliyor muydunuz peki?

Faydalarından dolayı bu kadar kıymetli olan kenevirin üretimi üstelik soyadan bile daha ucuzdur. Kenevirle beslenen hayvanlar, hormon takviyesine ihtiyaç duymaz.

Plastik ürünlerin tamamı, kenevirden üretilebilir ve kenevir plastiğinin doğaya dönüşmesi oldukça kolaydır. Bir arabanın gövdesi kenevirden yapılırsa, dayanıklılığı çelikten tam 10 kat fazla olduğunu duyunca siz de benim gibi şaşıracaksınız.

Binaların yalıtımı için de kullanılabilir; dayanıklı, ucuz ve esnektir. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetik ürünleri, suyu kirletmez; yani tamamen doğa dostudur.

Sayısız faydası olan kenevir, bir zamanlar dünyanın en önemli üretim bitkilerinden biriydi ama bugün, çeşitli sebeplerden dolayı üretimi yasak.

Hatta Amerika’da 18. yüzyılda üretimi zorunluydu ve üretmeyen çiftçiler hapse atılıyordu. Ancak durum şimdi tam tersi. Bu kadar faydalı bir bitki peki neden yasaklanmış olabilir? Çeşitli yorumlar, iddialar mevcut. Onlardan bir kaçını kimseyi suçlamadan sadede bir düz mantık çıkarım yaparak sizlerle ‘ya böyleyse’ diyerek sizlerin takdirine sunuyorum. Sonuçta bu bir küresel mevzu. W. R. Hearst, 1900’lü yıllarda Amerika’da gazete, dergilerin ve medyanın sahibiydi. Ormanları vardı ve kağıt üretiyordu. Eğer kenevirden kağıt yapılırsa, milyonlarını kaybedebilirdi. Dünyanın en zengin petrol şirketi için bio yakıt olan kenevir yağı da, elbette en büyük düşmandı ve petrol ürünlerinden plastik üretmek için de kenevirin varlığı tehdit unsuru, pazarı daraltıcı bir etken idi. Mellon ABD Başkanı Hoover’in hazine bakanı oldu. Bu bahsettiğimiz büyük isimler yaptıkları toplantılarda, kenevirin bir düşman olduğuna karar verdiler. Ve onu ortadan kaldırdılar. Medya aracılığıyla, marihuana sözcüğüyle birlikte keneviri, insanların beynine, zehirli bir uyuşturucu olarak kazıdılar Kenevir ilaçları piyasadan çekildi, bunun yerini bugün kullanılan kimnyasal ilaçlar aldı. Kağıt üretimi için, ormanlar katledildi. Tarım ilaçları ile zehirlenme ve kanser arttı. Ve derken dünyamızı plastik çöplerle, zararlı atıklarla donattık İnsanoğlu, doğayı tüketmek için sanki kendini şartlamış durumda değil mi? Yok etmek için değil varolmak İçin çabalamalıyız. Sonuçta hepimiz aynı gemide değil miyiz? Yararlanılan Kaynak: İndigo Dergisi. Ayrıca @PalaBiyikRak79 ‘e de keneviri bize hatırlattığı İçin teşekkür ederim.