Bilim insanlarından bambaşka bir buluş daha geldi.
Sineklerin beynini ‘hackleyerek’ uzaktan kumanda etmeyi başardılar. Peki bu buluş insanların cephesinde nasıl bir erki yaratacak?
Bilim insanları, sinekler üzerinde yaptığı çalışmalarda büyük bir geliş- me kaydetti. Sineklerin beyinlerindeki nöronlara sinyal yollayarak, kontrolleri- nin sağlandığı gözlemlendi.
Rice Üniversitesi’nden bilim insan- ları, meyve sineklerinin beyninin hack- lenerek uzaktan kontrol edilebileceği- ni gösterdi. Sineklerin beyinlerindeki nöronlara sinyal yollanarak, kontrolle- ri sağlanıyor.
Gerçek Bilim’de yer alan habere göre; araştırma ekibi önce, ısıya duyarlı iyon kanalında nöronlara sahip genetiği değiştirilmiş meyve sineklerini aldı. Bu kanal ısıtıldığında, nöronlar aktive ola- rak sineği kanatlar açık pozisyona geti- riyor.
Isı tetikleyicisi olarak demir oksit nanoparçacıklar böceklerin beynine enjekte edildi. Manyetik alan uygulan- dığında, parçacıklar ısınarak nöronları ateşliyor ve sinek kanatları açarak uçma pozisyonuna getiriyor.
İnsanlık adına bilim insanları tara- fından önemli bir adım atıldı. Sistemi test etmek için küçük bir manyetik alan uygulandı. Manyetik alan uygulandı- ğında, sinek kanatlarını yaklaşık yarım saniyede açıyor.
“Beyin üzerinde çalışmak ya da nörolojik hastalıkları tedavi etme açısın- da bilim insanları için her iki açıdan da inanılmaz derecede hassas ve minimal derecede invazif. Seçilen nöral ağların manyetik alanla uzaktan kontrolü nöro teknolojilerin kutsal kasesine
benzeti- lebilir. Bizim çalışmamız ise bu yolda önemli bir adım çünkü, uzaktan man- yetik kumandanın hızını arttırıyor ve insan beyninin doğal hızına yaklaştırı- yor,” diyor araştırmanın yazarı Jacob Robinson.
Araştırmacılar bu teknoloji sayesinde bazı göz hasarlarının tedavi edilebilece- ğini düşünüyor. Görsel korteks stimü- lasyonuyla gözlere yeni bir yol açılabi- lir. Böylece görüş yeniden sağlanabilir
Projenin destekçisi DARPA’nın (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Pro- jeleri Ajansı) ise başka planları var. Darpa giyenin nöral aktivitesini ölçerek düşünceleri yazıya dökecek bir başlık geliştirmek istiyor. Böylece insanlar ara- sında bu düşünceler veya sezgileri akta- rılabilir. Bu konsept gerçekten çok tuhaf gözüküyor.
Araştırma Nature Materials dergisin- de yayınlandı.
İlkeli Söz; Bugünün yarınları elbet var, gelecek, ama umarım insan insan- lığından ruh bedenden çıkmadan olur..