İlkeli Söz; Bu hayatta cesur olanlar Allah’ın daha sevgili kulları olabilir mi! Her zaman daha mutlular ve bu sebepten daha çok şükür sahibi değiller mi?
Diş fırçalama konusunda daha önceki yazılarımda doğru bildiğimiz yanlışlara değinmiştim. Artık her şeyi çok hızlı yaşadığımız ve daha da hızlı tükettiğimiz bir çağdayız. İlkeli köşemde de bu ilkeden hareketle sizleri ağırlamaya, neredeyse hap niteliğinde bilgileri sizlerle paylaşmaya özen gösteriyorum. Bu gün de süre gelen bir tartışma konusuna ilişkin ilgili kuruluşların görüşlerini özet olarak gözler önüne sererek gündelik hayatımızda diş sağlığımız İle ilgili dikkat etmemiz gereken bir hususu iletiyorum.
Dişlerimizi kahvaltıdan önce mi sonra mı fırçalamalıyız?
Diş macunu üreticileri ve diş kliniklerinin çoğu, kahvaltıdan önce diş fırçalanmasını tavsiye ediyor.
Ancak bu da tartışmalı bir konu.
Hirschfeld, "Kesin bir öneri yok. Ama birçok diş hekimi, sadece plağı değil yemek kalıntılarını da temizleyeceği için kahvaltı sonrası fırçalamayı önerecektir" diyor.
Ancak Amerikan Diş Hekimleri Derneği'ne göre, yemekten sonra diş fırçalamak için bir saat beklemek gerek. Zira yiyeceklerdeki asitler ve mikropların karbonhidrat sindirirken ürettikleri salgılar dişleri aşınmaya hassas hale getiriyor.
Asitler diş minesini bir süreliğine yumuşatarak minenin önemli bileşenlerinden kalsiyum ve fosfatı zayıflatıyor. Ancak tükürükteki minerallerle bunlar birkaç saat içinde yenileniyor.
Hirschfeld, "Bu kendi kendine onarım sürecini beklemezseniz, minenin aşınmış yüzeyi, fırçalama yoluyla daha da aşınacaktır" diyor.
Yemekten önce mi sonra mı tartışması aslında akşam yemeğinde önem taşıyor. Bu konudaki tavsiye ise net: Yatmadan önce dişlerinizi fırçalayın.
Ağızdaki doğal koruyucu tükürük üretimi uyku esnasında azaldığından, yatmadan önce ağızdaki tüm plağın temizlenmesi önem taşıyor.
Ben de yıllardır kahvaltıdan önce sabah kalkar kalmaz dişlerini fırçalayan biri olarak görüyorum ki doğru bir tavsiyeyi yerine getiriyormuşum. Gece yatarken dişlerin fırçalanması gerektiğini ise bilmeyen yoktur zaten aramızda. Aslında yeme alışkanlıklarımız, genetik aile soy ağacımız da diş şekli ve sağlığı konusunda önemlidir.
Genetik yapımızı elbetteki değiştiremeyiz ancak en azından yeme alışkanlığımız konusunda bir şeyler yapabilir, çok fazla tatlı, şekerleme hem de kilo kontrolümüz açısından yapmamaya özen gösterebiliriz.