Yüzme insan vücudunda çok önemli etkiler oluşturan bir spor dalıdır. Fizyolojik olarak incelediğimizde kalbin ve akciğerlerinin işlevinde, OKSİJENİ zengin olan kanı çalışan kaslara taşımak ve oksijeni tükenmiş olan kanı kaslardan uzaklaştırmak olduğunu biliyoruz.
Yüzmeyi özellikle kalp ve akciğer için iyi yapan unsur ise aynı anda çok sayıda kasın kullanılmasını sağlayarak kalbin ve akciğerin ileriki zamanlarda boyutsal ve hacimsel değişiklikler kazandırmasıdır.
Yüzme vücuttaki hemen hemen her kası karadaki ortama göre daha yoğun bir ortamda, sürekli dirence maruz bırakarak daha fazla efor harcanmasını sağlar. Elit yüzücüler için düşük kalp atış hızı, yüksek kondisyon düzeyi, postür yapısı, istenilen ideal vücut pozisyonu ve tüm sporcular arasında en gelişmiş kılcal damar sistemine sahip kişiler olarak bilinirler.
ZİNCİRLEME BİR REAKSİYONLA ÇALIŞIR
Yüzmeye başlarken harekete geçmek için çağrılan kaslar yüzücüyü ileriye doğru hareket ettirmek amacıyla zincirleme bir reaksiyon ile çalışır. Bu enerji akışı vücutta dolaşarak hareket açısı ve mekaniğine göre majör ve sinerjist kasların aktivasyonunun daha efektif şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bir kası izole etmek yerine, o kasın daha büyük bir hareketin parçası olduğunu düşünün.
Örnek verirsek etkili bir yüzücü, yüzmeye başladığında sadece kol kaslarını değil, omuzlar, göğüs, karın, sırt, bacaklar, üst ve alt bölgede bulunan kasları kullanarak vücudu daha ileriye, daha uzağa doğru hareket ettirmeye çalışır. Etkisiz bir yüzücü ise kollarını ve bacaklarını birbirinden bağımsız veya da istenilen düzeyde kullanmadığında tek bir bağlantılı eylem yerine temelde dört ayrı eylemi gerçekleştirmek için büyük bir çaba harcar. Kaslarını koordineli bir şekilde kullanmayı bilen bir yüzücü ise daha az çabayla daha iyi hareket üretimini sağlamış olur.
İnsanlar veya farklı sporlarla uğraşan birçok sporcu diyelim çoğu zaman çalışan kaslarını dikey pozisyonda kullanmak zorundadırlar ancak yüzme yatay pozisyonda yapılıp çalışan kaslar farklı düzlemlerde farklı ortamlarda çalıştığı için yüzücülerdeki anatomik yapıda ona göre şekillenir ve bir farklılık oluşturur.